Ταβλι πλακωτό


Θες ταβλι Γκιουλ; Μπες εδώ

Σημείωση: Συνιστάται μόνο για Pc laptop tablet.Αν ειστε με κινητο πατηστε επανω στο γραναζακι για να ενεργοποιήσετε την λειτουργία full screen Να βάζετε ενα ονομα με λατινικούς χαρακτήρες για να σας ξεχωρίζει ο αντίπαλος σας

Παίξε με τους φίλους σου η με άλλους τάβλι πλακωτό.Λιώσε στο τάβλι το πλακωτό είναι από τα πιό εύκολα παιχνίδια του τάβλι.

Τάβλι πόρτες εδώ

Γενικοί κανόνες

Το πλακωτό είναι ένα από τα βασικά παιχνίδια του τάβλι.

Στήσιμο

Ο κάθε παίκτης έχει την περιοχή εκκίνησής του μπροστά του (κάτω δεξιά ή κάτω αριστερά) και απέναντί της βρίσκεται η περιοχή μαζέματος. Κινείται κανονικά από την περιοχή εκκίνησης στην περιοχή μαζέματος κυκλικά (ωρολογιακά ή αντιωρολογιακά). Η περιοχή εκκίνησης του ενός παίκτη είναι η περιοχή μαζέματος του άλλου.

Στην αρχική θέση και τα δεκαπέντε πούλια του παίχτη τοποθετούνται στην θέση α δηλαδή την πρώτη θέση της κίνησής τους (λέγεται μάνα, η β λέγεται παραμάνα και η γ προπαραμάνα)

Πλάκωμα

Όταν ένα πούλι βρίσκεται μόνο του σε μια θέση (δεν αποτελεί πόρτα) ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να κινήσει σε αυτήν την θέση πούλι του πλακώνοντας το εχθρικό πούλι. Η θέση γίνεται πόρτα του παίκτη που πλακώνει και ο οποίος έχει την δυνατότητα να τοποθετεί όσα πούλια ακόμα θέλει σε αυτήν. Το πλακωμένο πούλι δεν έχει το δικαίωμα να κινηθεί από την θέση του. Τα πούλια που το πλακώνουν είναι ελεύθερα να κινηθούν από την θέση αυτή αν όμως φύγουν όλα από τη θέση τότε το πούλι ξεπλακώνεται και είναι ελεύθερο να κινηθεί κανονικά.

Ο παίκτης έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει το μάζεμα όταν όλα τα πούλια βρίσκονται στην περιοχή μαζέματος και δεν έχει πλακωμένα πούλια. (Αν αφού ξεκινήσει το μάζεμα πλακωθεί κάποιο πούλι του δεν συνεχίζει το μάζεμα ώσπου να ξεπλακωθεί)

Πιάσιμο της μάνας

Όταν ένας παίκτης πλακώσει την μάνα του αντιπάλου (το τελευταίο πούλι που θα βρεθεί μόνο του στην θέση α (ή ω από την σκοπιά αυτού που πλακώνει) τότε το παιχνίδι από πρακτικής άποψης είναι σχεδόν βέβαιο ότι χάνεται διπλό.

Από θεωρητικής άποψης ο παίκτης που έχει πλακώσει την μάνα του αντιπάλου είναι αδύνατο να χάσει το παιχνίδι διπλό καθώς ο μόνος τρόπος να ξεπλακώσει το αντίπαλο πούλι είναι στο μάζεμα. Στην πράξη όμως δεν υπάρχει πιθανότητα καν να χάσει το παιχνίδι ή να κερδίσει το παιχνίδι μονό και όχι διπλό καθώς στο μάζεμα θα έχει όλη την άνεση να σπάει τα πούλια πούλια του αποφεύγοντας να μαζέψει το πούλι που πλακώνει την αντίπαλη μάνα ως το τέλος οπότε και θα κερδίσει το παιχνίδι διπλό.

Η μόνη υπολογίσιμη πιθανότητα (και αυτή αρκετά μικρή) να λήξει το παιχνίδι με διαφορετικό αποτέλεσμα είναι να πιάσει και ο αλλος παίκτης την μάνα του πρώτου. Σε αυτήν την περίπτωση κανένας παίκτης δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει ποτέ το μάζεμα και το παιχνίδι μπορεί αμέσως να λήξει ισόπαλο. Κανένας παίκτης δεν παίρνει βαθμό. Από την άλλη αν ένας παίκτης (που έχει πιάσει την αντίπαλη μάνα) διώξει όλα του τα πούλια από την θέση της δικής του μάνας ουσιαστικά κερδίζει αμέσως το παιχνίδι διπλό.

  • Υπάρχει εκδοχή που αποκλείει την πιθανότητα ισοπαλίας με το να λήγει το παιχνίδι αμέσως διπλό όταν πιάνεται η μάνα.