Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για τη γρίπη

Πρωταγωνιστής της φετινής εποχικής γρίπης φαίνεται να είναι το στέλεχος του ιού Η3Ν2, που παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια προτιμούσε τους ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση στους επαγγελματίες υγείας και στον γενικό πληθυσμό να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι το αντιγριπικό εμβόλιο εμπεριέχει (και) το στέλεχος αυτό.

Το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» εντός των νοσοκομείων απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δεδομένου ότι μόλις ένας στους δέκα υγειονομικούς εμβολιάζεται με το εποχικό εμβόλιο.

Έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα – η εποχική γρίπη αρχίζει τυπικά τον Οκτώβριο και λήγει τον Μάιο – το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο δρομολογούν την έκδοση ατομικής κάρτας αντιγριπικού εμβολιασμού. Με το μετρό αυτό, οι υγειονομικές Αρχές ευελπιστούν ότι θα διπλασιαστεί το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών (θα φτάσει δηλαδή αισίως στο 20%), θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.

Έτσι, σε πρώτη φάση θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν στο ΕΣΥ 20.000 κάρτες, ενώ στο μεταξύ έχει γίνει δεκτή η δωρεά 18.000 εμβολίων από δύο φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο να μπει φρένο στα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου στο προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

«Είναι μεγάλο ζήτημα να πειστούν οι υγειονομικοί ότι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι θέμα επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης – ιδίως όσοι εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και σε κλινικές όπου νοσηλεύονται παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη χθεσινή εκδήλωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου ανακοινώθηκαν οι δράσεις σχετικά με την προστασία του πληθυσμού από τη γρίπη.

ΠΗΓΗ: tanea.gr