Βότανα γιά τον βήχα και το κρυολόγημα

Αντιμετώπισε τον βήχα η το κρυολόγημα και με βότανα.Παθήσεις αναπνευστικού, βήχας, κρυολόγηµα, άσθµα μπορείς να τα καταπολεμήσεις και με τα βότανα.Πιό κάτω έχουμε 4 βότανα που είναι θαυματουργά.
Ευκάλυπτος: Για φλεγµονές του αναπνευστικού συστήµατος, καταπραΰνει το βήχα, ρευστοποιεί τα φλέµατα και καταπολεµά το άσθµα. Το αιθέριο έλαιο αναπτύσσει αντιβιοτική δράση, ενώ χρησιµοποιείται και κατά της φυµατίωσης. Εισπνοές ατµού (5 – 10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε µια κατσαρόλα µε βραστό νερό) βοηθούν στην αντιµετώπιση του κρυολογήµατος και της καταρροής, ενώ για την καταπολέµηση του βήχα συστήνονται εντριβές µε διάλυµα στο στήθος. Εισπνοές προτείνονται και σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγµορίτιδας.

Θυµάρι: Αποτελεσµατικό στη βρογχίτιδα και σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαµατικές ιδιότητές του, είναι ένα φυτό µε έντονη µυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυµέλαιο), στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες. Η θυµόλη που περιέχεται κατά 40% στο αιθέριο έλαιο του θυµαριού χρησιµοποιείται µε µορφή διαλύµατος σε κοµπρέσες.

Μολόχα: Για τη ρευστοποίηση του φλέµατος, ανακουφίζει από το βήχα και καταπολεµά την καταρροή των βρόγχων. Τα φύλλα της χορηγούνται σε περιπτώσεις καταρροών και φλεγµονών των αναπνευστικών οδών. Ήταν τροφή πλούσια σε βιταµίνες Α, B και C, για τους αρχαίους Έλληνες ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν γίνει γνωστές στους Ρωµαίους από το 700 π.Χ.

Γλυκόριζα: Φαρµακευτικό φυτό που δρα ως µαλακτικό των πνευµόνων, αποχρεµπτικό και αντιφλεγµονώδες. Ελαττώνει το βήχα και δρα ευεργετικά στο στήθος σε περιπτώσεις κρυολογήµατος και πνευµονίας. Ενδεικτικό των ιδιοτήτων της είναι το γεγονός ότι από το χυµό της ρίζας του φυτού, ο οποίος ονοµάζεται γιάµπολη, παρασκευάζονται οι µαύρες παστίλιες για το λαιµό και το βήχα.