Λίγες ώρες μετά το παραλήρημα Ερντογαν εναντίον της Συνθήκης της Λωζάννης και την πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου, οι τουρκικές αρχές ξαναβρίσκουν τον παλιό κάλο… ρυθμό τους και αμφισβητούν εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν χθες οι τουρκικές αρχές (Α4233/16 και Α 4232/16) επιχειρούν ουσιαστικά να γκριζάρουν το Αιγαίο, επικαλούμενες την …Συνθήκη της Λωζάννης!
Οι δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών.
Οι νέες τουρκικές αμφισβητήσεις
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ ,παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947.
Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης
Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.
Ειχε προηγηθεί ένα μπαράζ τουρκικών ΝΟΤΑΜ από τις αρχές Σεπτεμβρίου όπου με κάθε ευκαιρία αμφισβητούνταν τα ελληνικά κυριαρχία δικαιώματα και αρμοδιότητες στο Αιγαίο, από το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης ακόμη και μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτα της νότιας ακτής της Κω, έως το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει ΝΟΤΑΜ και να έχει την αρμοδιότητα διασφάλισης της ασφάλειας των πτήσεων εντός του FIR Αθηνών, και να συμπεριλαμβάνει φυσικά όλη την ελληνική επικράτεια στον σχεδιασμό των ασκήσεων των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Η αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία είναι διαρκής και επισημαίνεται στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με πρακτικό αποτέλεσμα τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού Εναέριου χώρου και τις παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών.
Τα «νησιά της Τουρκίας« στο Αιγαίο
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς, θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης και συνδέει τη συνθήκη των Σεβρών, με το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα του, σύμφωνα με τη Hurriyet.
Τις αμφιλεγόμενες αυτές δηλώσεις ο κ. Ερντογάν τις έκανε μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα ήταν ευεργετικό για την Τουρκία η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη τρεις μήνες.