«Γενιά Ζ»: Το νεανικό «κίνημα» της επανεκκίνησης

Η Γενιά Ζ (ή generation Z), προσδιορίζει τα άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 2015 (ηλικίες 6-25 σήμερα). Αυτή η γενιά έχει κάτι κοινό, γράφουν μέσα ενημέρωσης: την υποτιθέμενη «κλιματική αλλαγή», βάσει της οποίας επιβάλλεται πλέον ανοιχτά η Ατζέντα 2030, με βάση την οποία θα γίνει η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» που πλανήτη, για την οποία, από την πρώτη στιγμή, το el.gr αποκλειστικά ενημέρωσε το ελληνικό κοινό.

Όπως σημειώνεται, το κυριότερο χαρακτηριστικό των παιδιών αυτών είναι ότι γεννήθηκαν αγκαλιά με την τεχνολογία. Πρόκειται για την πρώτη γενιά που μεγάλωσε με smartphones, laptop, social media και πολλά άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα, και δεν γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς χωρίς αυτά.

«Η γενιά της κλιματικής αλλαγής είναι μια γενιά νέων που γεννιούνται σε έναν κόσμο που βιώνει την υπερθέρμανση, οι οποίοι θα είναι ζωντανοί για να δουν ποιο σενάριο κλιματικών μοντέλων παίζει, και που θα περάσουν –ουσιαστικά ολόκληρη- τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για ένα δίκαιο και σταθερό μέλλον», λέει ο Geoffrey Supran, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Χάρβαρντ.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, πολλοί νέοι που ανήκουν στη Γενιά Ζ παίρνουν μέρος σε περιβαλλοντικά κινήματα και απεργίες. Ένα από τα πιο γνωστά κινήματα, είναι αυτό του “Fridays for Future”, που ξεκίνησε από την 17χρονη Greta Thunberg έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. Οι νέοι αυτής της γενιάς έχουν βρεθεί επίσης να μηνύουν το κράτος τους ή ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη, υπερασπιζόμενοι μεταξύ άλλων τους παράνομους μετανάστες και τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ.

Πολλά άτομα της Γενιάς Ζ ισχυρίζονται πως αισθάνονται οικολογικό άγχος ή «έναν χρόνιο φόβο περιβαλλοντικής καταστροφής», σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ –ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;;

Greta Thunberg, Alexandria Villaseñor, Sophia Kianni, Meghna Shankar, Zanagee Artis, Delaney Reynolds, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα ακτιβιστών της Γενιάς Ζ που παλεύουν για έναν βιώσιμο «πράσινο» κόσμο με τελικό σκοπό, βάσει του πρότζεκτ Ατζέντα 2030, μία παγκόσμια κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τους «αποτυχημένους πολιτικούς» και θα διαχειριστεί την κρίση, ενδεχομένως αυξάνοντας τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και εφαρμόζονται.

Ανάμεσα στις δράσεις τους, είναι η ίδρυση κινημάτων και οργανισμών  όπως η Earth Uprising, US Youth Climate Strike, Fridays for Future, Climate Cardinals, The Swim or Sink project και πολλά άλλα. Αποσκοπούν στον διαμοιρασμό ιδεών και ιστοριών για την κλιματική αλλαγή, την διασύνδεση ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση στους συνομήλικούς τους και την διοργάνωση διαμαρτυριών. Αρκετοί νέοι μάλιστα της Γενιάς Ζ έχουν ήδη μια θέση σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ή παίρνουν μέρος σε εκστρατείες πολιτικών.

Μερικοί από αυτούς αναφέρουν:

«Το νεανικό κίνημα της κλιματικής αλλαγής είναι για να πάρουμε εμείς το μέλλον μας στα χέρια μας, αλλά και για να υποστηρίξουμε αυτούς που ήδη βιώνουν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής… Αλλά γνωρίζουμε ότι χωρίς να διαλύσουμε τα συστήματα στη ρίζα της κλιματικής αλλαγής – την πατριαρχία, την αποικιοκρατία, τον καπιταλισμό και τον ρατσισμό- δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε κλιματική δικαιοσύνη και μετάβαση σε βιώσιμη ενέργεια για το μέλλον.»

Με άλλα λόγια, έχει «γεννηθεί» και ανδρώνεται ένα «νέο-κομμουνιστικό» κίνημα νεολαίας, το οποίο ονειρεύεται και θέλει να φέρει την αλλαγή. Το ερώτημα που αυθόρμητα τίθεται είναι το εξής: Θέλουν να φέρουν την δική τους αλλαγή ή μία αλλαγή που άλλοι έχουν σκεφτεί και απλά χρειάζονται τον κατάλληλο αριθμό νέων, προκειμένου να εφαρμοστεί;;;

Για την γενιά Ζ ερωτήθηκαν και τα βασικά ελληνικά κόμματα, τα οποία μάλιστα έχουν εντάξει στις τάξεις τους μέλη από αυτήν. Σίγουρη γενιά αυτή, η οποία έχει μετατραπεί πλέον σε «νεανικό κίνημα», θα μας απασχολήσει εντόνως σε σχέση με τις αλλαγές που έπονται στο πλαίσιο της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» του πλανήτη.

Άλλωστε η όποια εξουσία έχει ανάγκη ένα δυνατό κίνημα νεολαίας να την υποστηρίζει (βλ. κομμουνιστική νεολαία, νεολαία Χίτλερ κοκ.)

Αξίζει να δούμε τι είπαν τα κόμματα στο VICE:

 

Τι άποψη πιστεύετε ότι έχει η Gen Z για την πολιτική;

Νέα Δημοκρατία: Η γενιά Ζ είναι κατεξοχήν η γενιά του Διαδικτύου και της έκρηξης της πληροφορίας. Είναι κυρίως η γενιά των ανοιχτών οριζόντων και είναι αυτή που έχει δεχτεί τα περισσότερα ερεθίσματα από οποιαδήποτε άλλη. Είναι όμως η γενιά που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από τις εξελίξεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η γενιά της οικονομικής κρίσης. Νομίζω πως αυτή η γενιά είναι πολιτικοποιημένη αλλά ταυτόχρονα, πολύ επιφυλακτική με την πολιτική. Στηρίζει τις αξίες, τα δικαιώματα των πολιτών, την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα της πολιτικής. Είναι βέβαιο πως πρέπει να την πείσεις με επιχειρήματα. Πιστεύω πραγματικά σε αυτή τη γενιά. Μπορεί να θέσει στην κοινωνία προβληματισμούς και να λύσει πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν.
– Τάσος Γαϊτάνης, Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η γενιά αυτή έχει βιώσει δέκα και πλέον χρόνια κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί σε επίπεδο εργασίας, σπουδών αλλά και ευρύτερα, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της. Η γενιά αυτή ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τη ματαίωση των ονείρων της, την ίδια στιγμή που η κυρίαρχη αντίληψη την προτρέπει να στραφεί σε  μια συνθήκη ατομικής επιβίωσης. Η ατομική συνθήκη που καλλιεργείται από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, καθώς και η απομάκρυνσή του από τις κοινωνικές ανάγκες έχει ως αποτέλεσμα την αποστροφή και τη δυσπιστία που εκφράζουν συχνά οι νέοι άνθρωποι απέναντι στην επίσημη πολιτική ή τις οργανωμένες συλλογικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι νέοι και οι νέες εκφράζουν έντονη πολιτική κινητοποίηση για ζητήματα που οι ίδιοι αναγνωρίζουν ως πολύ κομβικά, όπως έχει φανεί σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων ετών. Η γενιά αυτή γνωρίζει πολύ καλά και πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες ότι ο κόσμος αλλάζει μέσα από την πολιτική. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο πρόσφατο παράδειγμα της Αμερικής. Αποτυπώνεται, ακόμη, ξεκάθαρα μέσα από τις ίδιες τις φωνές των νέων ανθρώπων, από πρωτοβουλίες όπως αυτή της Greta Thunberg, η οποία κατόρθωσε να συμβάλει με τη δική της προσπάθεια σε μια διαδικασία ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης. Ζητούμενο, βέβαια, παραμένει πάντοτε όλες οι επιμέρους φωνές και όλοι οι επιμέρους αγώνες να κατορθώνουν  να αθροίζονται, ώστε να είναι μαζικοί και αποτελεσματικοί.
– Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Κίνημα Αλλαγής: Μιλάμε για μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση, στους τίτλους τέλους των καλών χρόνων της Μεταπολίτευσης. Είναι πιο ρεαλιστές, γνωρίζουν ότι καλούνται να παλέψουν για περισσότερα, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με χαρτζιλίκια ή αιώνια φοίτηση στο πανεπιστήμιο, όπως πχ συνέβαινε στη δική μου φουρνιά, τη Gen X. Η αντίληψή της για την πολιτική είναι πιο σύνθετη. Αν τους ρωτήσουμε για τα κόμματα ή το πολιτικό σύστημα, είναι πιο πιθανό να εισπράξουμε δυσπιστία, αμφισβήτηση ή τρολάρισμα τύπου Luben. Θεωρούν τα κόμματα, τη Βουλή και την Κυβέρνηση κλειστά συστήματα για λίγους, που κοιτούν το συμφέρον τους ή είναι γεμάτα με «γόνους» και αδιαφορούν για τα προβλήματα των πολλών. Θεωρώ ότι η κωλοτούμπα του Τσίπρα το 2015 έκανε πολλούς να αναθεωρήσουν ή να απογοητευτούν. Επίσης, ένα σεβαστό μέρος επηρεάζεται πολιτικά από τους γονείς του. Από την άλλη, οι νέοι έχουν αιτήματα που είναι πολιτικά μεν, θεματικά δε και πιο συγκεκριμένα. Δεν πιστεύουν ότι πρέπει σώνει και καλά να τα διεκδικήσουν μέσω των κομμάτων, αλλά και άλλων μορφών συλλογικής δράσης. Γι’ αυτό και η πολιτική τους συμπεριφορά είναι ευμετάβλητη και κινείται με μεγαλύτερη άνεση στον άξονα Αριστερά-Δεξιά.
– Παναγιώτης Βλάχος, Γραμματέας Επικοινωνίας ΚΙΝΑΛ

ΚΚΕ: Αρχικά, το σίγουρο είναι ότι έχει άποψη. Προβληματίζεται και αγωνιά για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, συζητά για αυτά που την απασχολούν. Πολλές φορές «παίρνει την υπόθεση στα χέρια της» και δρα απέναντι στα αδιέξοδα και τα εμπόδια που της βάζει το σύστημα στον δρόμο προς την επίτευξη των ατομικών και συλλογικών της στόχων. Συχνά, νέοι και νέες που ανήκουν σε αυτή τη γενιά, έχουν δείξει την ευαισθησία τους απέναντι για παράδειγμα στην απειλή του φασισμού, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, που βρέθηκαν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τις βόμβες και τη φτώχεια.

Μαζί με τις πιο «παραδοσιακές» και δοκιμασμένες μορφές οργάνωσης, όπως είναι τα μαθητικά συμβούλια, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, αναζητά και άλλους, νέους τρόπους να εκφραστεί και αυτό είναι θετικό.

Αυτός ο κοινωνικός προβληματισμός θα γίνεται πιο εύστοχος και αποτελεσματικός όσο η δικαιολογημένη αποστροφή προς το αστικό πολιτικό σύστημα, προς αυτούς που κυβέρνησαν και μας έφεραν ως εδώ, μεταφράζεται σε συνειδητοποίηση του ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος που έχουμε απέναντί μας. Όσο οι αξιέπαινες ατομικές προσπάθειες και αγώνες του καθενός και της καθεμιάς για να βελτιώσουν τη ζωή τους, γίνονται ρυάκια που συνενώνονται σε ένα ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης της ζωής που μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

ΜέΡΑ25: Η γενιά αυτή αποστρέφεται την «κλασική πολιτική πραγματικότητα» και παράλληλα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε συγκεκριμένα ζητήματα που την απασχολούν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες. Έχει κάνει την εμφάνιση του ένα σύγχρονο και πρωτότυπο νεολαιίστικο κίνημα σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα πριν την καραντίνα, που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που έλεγε ο Γκράμσι για το παλιό που έχει ήδη πεθάνει, αλλά και το νέο που ακόμα αρνείται, ή έστω με αργό τρόπο προσπαθεί να γεννηθεί.
– Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου ΜέΡΑ25.

Από πλευράς σας τι κάνετε για να την φέρετε πιο κοντά στην ενασχόληση με την πολιτική πραγματικότητα;

Νέα Δημοκρατία: Κοιτάξτε η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με όπλο την αλήθεια. Δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις και είμαστε το κόμμα που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο ως αυτόνομη μονάδα. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες αυτής της γενιάς. Επενδύουμε καταρχάς στην Παιδεία. Δίνουμε μεγαλύτερη αυτονομία στα πανεπιστήμια, κάνουμε πιο ποιοτικές τις σπουδές και αναβαθμίζουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα ωφελήσουν κυρίως τα νέα παιδιά. Στοχεύουμε στην αναστροφή του brain-drain. Παράλληλα, η νεολαία μας (ΟΝΝΕΔ) βρίσκεται συνεχώς κοντά σους νέους ανθρώπους και εκφράζει με σύγχρονο τρόπο τις ανησυχίες τους.
– Τάσος Γαϊτάνης, Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερή μας επιδίωξη και προσπάθεια είναι να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, να αγωνιζόμαστε για αιτήματα και διεκδικήσεις που άπτονται όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα κάθε νέος άνθρωπος. Είμαστε κομμάτι της γενιάς της κρίσης, αλλά πιστεύουμε αταλάντευτα στη δύναμη των νέων να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν και να αλλάξουν τα πράγματα. Θέλουμε να παλέψουμε μαζί κάθε νέο και νέα για να ακουστεί η φωνή της γενιάς μας. Ασχολούμαστε με ζητήματα που απασχολούν ειδικότερα εμάς τους νέους και τις νέες, αφενός, γιατί τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στην καρδιά των αντιλήψεων της αριστεράς (όπως είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος, το ζήτημα της εργασίας, τα δικαιώματα και ο αντιφασισμός) και αφετέρου, διότι πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στη νέα γενιά. Με τη δράση μας, επιδιώκουμε να αναδείξουμε ότι εμείς οι νέοι άνθρωποι μπορούμε να θέτουμε αναχώματα στην εκμετάλλευση και στην «αξιοποίηση» των κρίσεων για την παγίωση της κοινωνικής αδικίας. Εμπνεόμαστε από όλη την  ιστορία των κοινωνικών αγώνων έναντι κάθε μορφής αδικίας, που έχει αποδείξει ότι το φαινομενικά «ανέφικτο» μπορεί να είναι εφικτό. Ακόμη, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τη διαδικτυακή μας παρουσία, δεδομένης και της συνθήκης των τελευταίων ετών, που έχει αναδείξει την ενεργή ενασχόληση και εμπλοκή των νέων με το Διαδίκτυο, αλλά και τη συμβολή του στην τροφοδότηση μιας σειράς κινημάτων.
– Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Κίνημα Αλλαγής: Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι ένα εύκολο έργο. Είμαστε ένα κόμμα που κατέληξε να απευθύνεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, που θυμούνται τα ένδοξα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Όμως λίγο ο ψηφιακός χαβαλές για το ΠΑΣΟΚ, λίγο η συνειδητοποίηση ότι τότε ζούσαμε όλοι καλύτερα, λίγο ότι έχει πολλά χρόνια να κυβερνήσει, το brand αποκτά μια νέα δυναμική, που είναι φυσικά και στο δικό μας χέρι να μεταφραστεί σε όχημα πολιτικής διεκδίκησης. Η λογική «με το ΠΑΣΟΚ ήταν καλύτερα» -που σίγουρα είναι γεμάτη υπερβολές- μπορεί να γίνει «με το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα». Αυτό σημαίνει φρέσκος πολιτικός λόγος, καλύτερη και πιο συνεπής ψηφιακή παρουσία – που το κάνουμε συστηματικά πλέον, πολιτικά αιτήματα με μεγαλύτερη διαγενεακή δικαιοσύνη, νέα πρόσωπα, ανοιχτό και φιλόξενο κόμμα στη λογική του δικτύου και όχι της παραδοσιακής κάθετης κομματικής οργάνωσης.

Όλες μας οι θέσεις και προτάσεις μιλούν για ένα κοινωνικό κράτος που είναι δίπλα σε όσους δεν έχουν και δεν κληρονόμησαν, ώστε να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με αυτούς που τα βρήκαν έτοιμα ή δεν χρειάστηκαν να κοπιάσουν. Είμαστε πχ, οι μόνοι που έχουμε πρόταση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να παραμείνει δημόσιο και ανοιχτό σε κάθε πολίτη ή οι πρώτοι που καταθέσαμε προτάσεις για να στηριχθούν οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, που συνήθως είναι νεότεροι και ζουν με επισφάλεια. Αυτή είναι η ιδεολογική μας σφραγίδα, διαχρονική και πάντα επίκαιρη: η κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως σας είπα, όμως, αυτή η προσπάθεια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και έχει τις δυσκολίες της. Τις προάλλες, πχ, αναρτήσαμε ένα meme του Μπέρνι Σάντερς δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου από το account του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας το παγκόσμιο trend. Παρότι στα δυναμικά κοινά και τους νεότερους πέρασε ως αυτοσαρκασμός και έξυπνο χιούμορ, αρκετά μέλη του κόμματος ένιωσαν θιγμένα και αντέδρασαν. Το κατανοώ και το σέβομαι, αλλά πρέπει πολιτικά και επικοινωνιακά να αλλάξουμε πίστα για να μην γίνουμε μουσείο ή αιώνιοι όμηροι της πολιτικής ορθότητας.
– Παναγιώτης Βλάχος, Γραμματέας Επικοινωνίας ΚΙΝΑΛ

ΚΚΕ: Νομίζουμε ότι ο ρόλος μας είναι να συμβάλλουμε ακριβώς στο να πραγματοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις με τις οποίες κλείσαμε την προηγούμενη απάντηση. Να αποτελέσουμε, στο πλάι του ΚΚΕ, τον νου, την καρδιά και τον οργανωτή αυτού του αγώνα της νέας γενιάς. Να βοηθήσουμε ώστε να κάνει την ιστορική πείρα όπλο της, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Για να μπορέσει από γενιά χωρίς δικαιώματα που τη θέλουν οι «από πάνω», να γίνει η γενιά που θα κατακτήσει τα πιο πρωτόγνωρα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.

Ας δούμε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα:

Πολλές χιλιάδες αυτών των ηλικιών, της Gen Z, συμμετείχαν στις μαζικότερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Όσοι δεν κατέβηκαν στο δρόμο, σίγουρα πήραν δύναμη και ένωσαν τη φωνή τους με όσους συμμαθητές τους διεκδίκησαν τα αυτονόητα σε καιρό πανδημίας για τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και συζήτησαν για ένα σχολείο που παρ’ όλες τις «αλλαγές» από όλες τις κυβερνήσεις, το βαριούνται περισσότερο, δεν μπορεί να καλύψει την διάθεσή τους να μάθουν την αλήθεια και την ομορφιά που κρύβεται σε όλη την πορεία ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας, να τους δημιουργεί κριτήριο ώστε να κατανοούν τις σύγχρονες προκλήσεις του κόσμου, να τους βοηθά να διαμορφώνονται ως πολύπλευρες προσωπικότητες. Είμαστε πολύ περήφανοι που τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν σε αυτό το ελπιδοφόρο ξέσπασμα «ρεαλισμού», με βάση τις ανάγκες των μαθητών, και δύναμης, που στηριζόταν στο δίκιο των αιτημάτων τους.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στην πολύμορφη και μαχητική προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στα Πανεπιστήμια, στους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν, για να γίνουν φοιτητές ξανά. Να εκφράσουν, δηλαδή, την αγωνιστική τους διάθεση ώστε τα Πανεπιστήμια να γίνουν «κυψέλες» μόρφωσης και έρευνας για το συμφέρον όλου του λαού, αναγνωρίζοντας ότι «από τις σχολές τους δε λείπει η αστυνομία, αλλά καθηγητές, υποδομές και βιβλία».

Αξίζει πραγματικά να διαμορφώσει ένας νέος σήμερα κριτήριο για την κάθε πολιτική δύναμη από το πώς τοποθετείται για αυτά τα δύο ζητήματα που αναφέραμε. Δεν θέλουμε να «ωραιοποιήσουμε» βέβαια την κατάσταση. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πόσοι συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, είμαστε αυστηροί και με τις δικές μας ελλείψεις σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε, όμως, ότι το δίκιο και τα όνειρα παλεύονται στον δρόμο, συζητιούνται σε ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες. Εκεί θα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Ας δούμε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα:

Πολλές χιλιάδες αυτών των ηλικιών, της Gen Z, συμμετείχαν στις μαζικότερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Και όσοι δεν κατέβηκαν στο δρόμο, σίγουρα πήραν δύναμη και ένωσαν τη φωνή τους με όσους συμμαθητές τους διεκδίκησαν τα αυτονόητα σε καιρό πανδημίας για τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και συζήτησαν για ένα σχολείο που παρ’ όλες τις «αλλαγές» από όλες τις κυβερνήσεις, το βαριούνται περισσότερο, δεν μπορεί να καλύψει την διάθεσή τους να μάθουν την αλήθεια και την ομορφιά που κρύβεται σε όλη την πορεία ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας, να τους δημιουργεί κριτήριο ώστε να κατανοούν τις σύγχρονες προκλήσεις του κόσμου, να τους βοηθά να διαμορφώνονται ως πολύπλευρες προσωπικότητες. Είμαστε πολύ περήφανοι που τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν σε αυτό το ελπιδοφόρο ξέσπασμα «ρεαλισμού», με βάση τις ανάγκες των μαθητών και δύναμης, που στηριζόταν στο δίκιο των αιτημάτων τους.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στην πολύμορφη και μαχητική προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στα Πανεπιστήμια, στους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν, για να γίνουν φοιτητές ξανά! Να εκφράσουν, δηλαδή, την αγωνιστική τους διάθεση ώστε τα Πανεπιστήμια να γίνουν «κυψέλες» μόρφωσης και έρευνας για το συμφέρον όλου του λαού, αναγνωρίζοντας ότι «από τις σχολές τους δε λείπει η αστυνομία, αλλά καθηγητές, υποδομές και βιβλία»!

Αξίζει πραγματικά να διαμορφώσει ένας νέος σήμερα κριτήριο για την κάθε πολιτική δύναμη από το πώς τοποθετείται για αυτά τα δύο ζητήματα που αναφέραμε. Δεν θέλουμε να «ωραιοποιήσουμε» βέβαια την κατάσταση. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πόσοι συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, είμαστε αυστηροί και με τις δικές μας ελλείψεις σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε, όμως, ότι το δίκιο και τα όνειρα παλεύονται στον δρόμο, συζητιούνται σε ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες. Εκεί θα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

ΜέΡΑ25: Προσπαθούμε διαρκώς να την αφουγκραστούμε, να προσεγγίσουμε τα σύγχρονα «εργαλεία» της, να έρθουμε πιο κοντά της ακόμα και στα μέρη και τους χώρους, όχι μόνο φυσικούς αλλά και τους διαδικτυακούς, όπου αυτή «συχνάζει». Εστιάζουμε αρκετά στη Νεολαία του κόμματός μας, ενώ κι αυτή δραστηριοποιείται αρκετά ενεργά, ακριβώς για να συνδράμει, να “νιώσει” και να εκφράσει αυτή τη γενιά. Πριν την καραντίνα είχαμε ξεκινήσει και έναν κύκλο εκδηλώσεων στα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ και τώρα γίνονται κάποια πράγματα διαδικτυακά προς την κατεύθυνση αυτή.
– Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου ΜέΡΑ25.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία βασικά πολιτικά ζητήματα για τα οποία αγωνιά αυτή η γενιά;

Νέα Δημοκρατία: Θεωρώ ότι η οικονομία και η ανεργία είναι δύο από τα βασικά θέματα, σε συνδυασμό με την επαγγελματική αποκατάσταση. Από την άλλη πιστεύω πως οι κοινωνικές ανισότητες απασχολούν εξίσου αυτή τη γενιά. Είναι δεδομένο ότι λόγω ηλικίας η κατάσταση της Παιδείας είναι που κάτι εξίσου την ενδιαφέρει. Όπως βλέπετε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει και στα τρία μεγάλα θέματα. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Οι θέσεις εργασίας είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Είναι ικανή να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να βοηθήσει ένα νεαρό άτομο να κοινωνικοποιηθεί πλήρως. Παράλληλα, βλέπετε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ποιότητα της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες αλλά και σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια, σημαντικό ρόλο παίζει η διασφάλιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός πανεπιστημίου, ελεύθερο από την ανομία και την παραβατικότητα.
– Τάσος Γαϊτάνης, Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η γενιά αυτή αγωνιά για περιβαλλοντικά ζητήματα και, ειδικότερα, για την κλιματική κρίση, που συνιστά μια πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει ήδη τις ζωές μας και θα τις αλλάξει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Η αγωνία των νέων αυτής της γενιάς αποτυπώθηκε και το προηγούμενο διάστημα, σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις για το περιβάλλον. Η γενιά αυτή ακόμη αγωνιά για το αν θα βρει εργασία, αλλά και δεδομένης της νέας πραγματικότητας για τις συνθήκες στις οποίες καλείται να εργαστεί, για τα εργασιακά της δικαιώματα τα οποία καταστρατηγούνται όλο και περισσότερο με το νέο εργασιακό πλαίσιο της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, προστίθεται και το ζήτημα της τηλεργασίας, το οποίο πολλαπλασιάζει την αγωνία των νέων, καθώς δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο που να ρυθμίζει τη νέα αυτή μορφή εργασίας, με γνώμονα τη διασφάλιση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπωσδήποτε, οι νέοι και οι νέες αυτής της γενιάς αγωνιούν και για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, σε μια συνθήκη που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πώς θα ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις και θα ιδρύσει αστυνομική δύναμη εντός των πανεπιστημίων, περιορίζοντας την ελευθερία της σκέψης και της διακίνησης ιδεών, την ίδια στιγμή που αδιαφορεί παντελώς για τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, όπως η υποχρηματοδότηση, η απουσία ενίσχυσης της έρευνας, η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η ελλιπής κάλυψη των φοιτητικών αναγκών, όπως η σίτιση και η στέγαση.
– Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

ΚΙΝΑΛ: Σε αυτήν την ηλικία τα αιτήματα δεν πολυ-αλλάζουν. Καλές σπουδές, αξιοπρεπής εργασία, ποιότητα ζωής, χρόνος να κυνηγάς τα ονειρά σου και τα ταλέντα σου. Να μπορείς να ζεις καλύτερα από τους γονείς σου. Το χειρότερο είναι να βυθιστείς σε έναν μικρόκοσμο που θα κοιτάς την πάρτη σου, να ψάχνεις τρόπους πως θα βγάλεις τη μέρα, να σου φταίνε οι άλλοι και να περιμένεις να αλλάξει ο κόσμος από μια οθόνη. Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι να θεωρήσουμε τη δημοκρατία δεδομένη και να ζήσουμε σε αυταρχικές κοινωνίες με φόβο και βία. Πιστεύω ότι αυτό φοβούνται και οι νεότεροι, γι’ αυτό και δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων.
– Παναγιώτης Βλάχος, Γραμματέας Επικοινωνίας ΚΙΝΑΛ

ΚΚΕ: Ας μηνθεωρηθεί κοινότυπο αν πούμε ότι τα πολιτικά ζητήματα για τα οποία αγωνιά αυτή η γενιά είναι πολύ περισσότερα και δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε μέσα σε λίγες γραμμές τις ανησυχίες για κάτι τόσο σύνθετο και όμορφο όπως είναι η ζωή. Διότι, πολιτική είναι η οργανωμένη δράση και τοποθέτηση του καθενός για το πώς πρέπει να οργανώνεται και να λειτουργεί η ανθρώπινη κοινωνία.

Θα μπούμε όμως στον «πειρασμό» να δώσουμε μια απάντηση για κάποια ζητήματα που καταγράφονται και σε διάφορες έρευνες ως τα «πρώτα» που απασχολούν αυτή τη γενιά.

Είναι, για παράδειγμα, το ζήτημα του περιβάλλοντος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γίνει -και συνεχίζουν να γίνονται- κινητοποιήσεις για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μια σειρά περιοχές, τις επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα από περιοχές της Δυτικής Αττικής. Σε αυτήν την περιοχή, μαθητές αυτών των ηλικιών συχνά κινητοποιούνται ενάντια στη λειτουργία χωματερής στη Φυλή που, αντί να κλείσει, επεκτείνεται. Μιλάμε για μια περιοχή που καταγράφεται τριπλάσια αύξηση θανάτων από καρκίνους σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική τα τελευταία 15 χρόνια.

Παράλληλα, είναι το θέμα του πόσο «ελεύθερα» αισθάνονται αυτά τα παιδιά. Και αυτό αφορά ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων σχετικά με την κρατική καταστολή, τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρατσισμό κ.λπ. Οργίζονται από τις κραυγές απόγνωσης των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, όπως του Τζ. Φλόιντ που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ. Προβληματίζονται από τον παραλογισμό σε περίοδο πανδημίας οι δισεκατομμυριούχοι να αυξάνουν την περιουσία τους κατά 30%. Ανησυχούν για τα φαινόμενα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού σε όλο τον κόσμο. Αυτά προκαλούν ένα άγχος, αλλά και μια αγανάκτηση για το πόσο «ελεύθερος» είναι κάποιος σε αυτό το σύστημα.

Είναι, τέλος, το απολύτως λογικό και προφανές: Θα μπορέσει να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη γενιά; Αυτή η ανησυχία εκφράζει κατά τη γνώμη μας και την πιο μεγάλη αντίφαση της εποχής, αλλά ταυτόχρονα και την πιο μεγάλη αλήθεια. Η αντίφαση είναι ότι ζούμε σε μια περίοδο που κατακλυζόμαστε καθημερινά από τα πιο σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα της επιστήμης, διαβάζουμε ότι βρίσκονται τρόποι να αντιμετωπίζονται ζητήματα που για αιώνες η ανθρωπότητα δεν μπορούσε να φανταστεί και αντί όλα αυτά να οδηγούν σε περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, σε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια σε πιο δημιουργικές και χρήσιμες δουλειές, βλέπουμε να μεγαλώνει η ανεργία, να αυξάνεται ο χρόνος εργασίας. Και η μεγαλύτερη αλήθεια; Ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό που για δεκαετίες μας λένε: Πως ο καπιταλισμός μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη για όλους, την ποιοτική δημοκρατία των πολλών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το σύστημα έχει σαπίσει και πρέπει να ανατραπεί.

ΜέΡΑ25: Η γενιά αυτή, ακριβώς επειδή αποστρέφεται την κλασική κομματική πολιτική του παρελθόντος, ενδιαφέρεται κατά βάση για ζητήματα όπως το περιβάλλον και η κλιματική κρίση, τα έμφυλα ζητήματα, ο φεμινισμός και τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Παράλληλα ανησυχεί για το εργασιακό της μέλλον, όχι με την παραδοσιακή «ταξική αγωνία», αλλά σε σχέση με την αυτοματοποίηση, τους ισοπεδωμένους μισθούς, τον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας κλπ.
– Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου ΜέΡΑ25.

Στα όργανά σας υπάρχουν άτομα αυτής της γενιάς; Και αν ναι, κατά πόσο λαμβάνουν αποφάσεις για τις θέσεις του κόμματος;

Νέα Δημοκρατία: Το ανώτατο όργανο της Νέας Δημοκρατίας είναι η Πολιτική Επιτροπή. Εκεί υπάρχουν πολλά μέλη αυτής της γενιάς που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματός μας. Επίσης, στις Γραμματείες του κόμματος υπάρχουν πολλά νέα παιδιά, εκπρόσωποι αυτής της γενιάς. Αν ένα πράγμα χαρακτηρίζει την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διαρκής προσπάθεια ανανέωσης και προσέλκυσης των δυναμικών τμημάτων της κοινωνίας μας. Η Gen Z είναι το πιο δυναμικό κομμάτι της και μας ενδιαφέρει όχι μόνο να την προσελκύσουμε αλλά να την εκφράσουμε με σύγχρονες πολιτικές. Μην ξεχνάτε εξάλλου πως το κόμμα μας έχει καινοτομήσει με το Μητρώο Στελεχών. Εκεί άνθρωποι, έξω από τους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς, μπορούν να αιτηθούν ώστε να συμμετέχουν στις κομματικές μας υποθέσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο ανοιχτό κόμμα προς την κοινωνία σήμερα.
– Τάσος Γαϊτάνης, Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άτομα που εντάσσονται σε αυτή τη γενιά, τα οποία καταλαμβάνουν και κρίσιμες θέσεις εντός της οργάνωσης. Τα άτομα της γενιάς αυτής εμπλουτίζουν την οργάνωσή μας με μία φρέσκια, νέα και διαφορετική οπτική στα πράγματα. Τροφοδοτούν τη συζήτηση με νέες ανησυχίες και απόψεις που εκφράζουν στον εσωτερικό μας διάλογο, οι οποίες αποτυπώνονται και στις αποφάσεις μας. Στην εσωτερική μας οργάνωση υπάρχει σταθερή μέριμνα για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή νεότερων ανθρώπων που έχουν διάθεση να συμβάλλουν με τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς τους και με βάση τις ανάγκες και τις αγωνίες που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, ως οργανικό κομμάτι αυτής της γενιάς.
– Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Κίνημα Αλλαγής: Το κόμμα έχει ανανεωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Εκτός του ότι έχουμε έναν 29χρονο Γραμματέα και στις προηγούμενες εκλογές τα ψηφοδέλτιά μας ήταν γεμάτα μιλενιαλς, πρόσφατα δημιουργήσαμε Δίκτυο Νεολαίας, σε μια λογική να φέρουμε κοντά περισσότερους νέους χωρίς αναγκαστικά την ταμπέλα της παραδοσιακής κομματικής νεολαίας. Σε νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις, αλλά και στους τομείς πολιτικής θα δείτε γραμματείς γύρω στα 30-35 να ηγούνται. Σε πιο επιτελικές θέσεις, όπως του εκπροσώπου Τύπου και της αναπληρώτριάς του, του γραμματέα Επικοινωνίας – καλή ώρα, του διευθυντή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, του εκπροσώπου κοινοβουλευτικού έργου και του γραμματέα Οργανωτικού, ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 40. Φυσικά, πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερους.
– Παναγιώτης Βλάχος, Γραμματέας Επικοινωνίας ΚΙΝΑΛ

ΚΚΕ: Οι ηλικίες των σημερινών μαθητών, φοιτητών, των εργαζομένων που πρόσφατα βγήκαν στην αγορά εργασίας αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΝΕ και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσαν να μην εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανά της, ξεκινώντας από το Κεντρικό Συμβούλιο.

Άλλωστε το ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς τη νεολαία είναι αληθινά και όχι υποκριτικά, όπως άλλων δυνάμεων που τη θεωρούν, για παράδειγμα, ώριμη να ψηφίζει από τα 17 -όπως και είναι- αλλά απορούν ειρωνικά με το πώς κατάφεραν οι μαθητές να υπολογίσουν πόσοι παραπάνω καθηγητές αντιστοιχούν στα χρήματα που δίνονται για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ είναι ξένες οι λογικές των «παραγόντων», των στελεχών «με επιρροή» και των «παραγκωνισμένων», που βλέπουμε αλλού. Με αυτή την έννοια, οι σύντροφοί μας αυτής της γενιάς έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευθύνη στη λήψη αποφάσεων με τους υπόλοιπους συντρόφους που συμμετέχουν στο ίδιο όργανο.

Κορυφαία διαδικασία για τη διαμόρφωση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι το Συνέδριό του, το οποίο πρόκειται μάλιστα να διεξαχθεί το 2021. Παράλληλα με την πλούσια εσωοργανωτική διαδικασία, αυτές τις μέρες τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουν οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο σε όσο γίνεται περισσότερους νέους και νέες. Θέλουμε να συζητήσουμε, να ακούσουμε τη γνώμη τους για να βγούμε από αυτή τη διαδικασία καλύτεροι και πιο ικανοί στην οργάνωση της πάλης για τη μόνη πραγματική διέξοδο για τη νέα γενιά, τον σοσιαλισμό.

ΜέΡΑ25: Φυσικά, υπάρχουν μάλιστα αρκετοί εκπρόσωποι αυτής της γενιάς και σε καίριες κιόλας θέσεις. Για παράδειγμα αρκετοί από αυτούς κι αυτές «στελεχώνουν» την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το ανώτατο δηλαδή όργανο με την μεγαλύτερη αποφασιστική αρμοδιότητα. Παράλληλα πέρα από την ίδια την Νεολαία του ΜέΡΑ25, υπάρχει ισότιμος εκπρόσωπος αυτής της γενιάς στο Οργανωτικό του κόμματος (ΟΕΣΚΕ – Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης), στην επικοινωνία, στους διάφορους τομείς πολιτικής δραστηριότητας και αλλού.
– Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου ΜέΡΑ25.