Με προσεκτικά βήματα η επιστροφή στην κανονικότητα

Ολοένα και αργότερα μετατίθεται η επιστροφή στην όποια κανονικότητα μπορεί να υπάρξει, όταν ο κοροναϊός αφήνει το αποτύπωμά του σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Η παράταση του lockdown, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δεν αποτέλεσε κάποια έκπληξη, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί, ενώ η  πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων όχι μόνο δεν πέφτει αλλά καταγράφει νέα υψηλότερα ρεκόρ και δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μετά τις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι που θα επιτρέψει την -πάντα προσεκτική- σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Πάμε πολύ προσεκτικά. Θα ανοίξουμε αρχικά μόνο τα εποχικά είδη και θα περιμένουμε να δούμε σαφή σημεία αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και πίεσης στο ΕΣΥ, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά, καθώς και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα, μετατέθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις καθημερινές  συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνυπολογίζουν την η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, τους νοσηλευομένους και τον δείκτη θετικότητας. Σημαντικό ρόλο εξάλλου αναμένεται να παίξει και το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Το μόνο πράσινο φως που δόθηκε από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, είναι το άνοιγμα από Δευτέρα, των καταστημάτων με Χριστουγεννιάτικα είδη, όταν την ίδια στιγμή τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται διχασμένοι σε αυτό το θέμα, και όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων μετατίθεται για τη νέα χρονιά. Όπως πιθανολογείται η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα, ενώ για μετά τις 14 του μήνα τοποθετείται η λειτουργία με αυστηρούς όρους, των μικρών εμπορικών καταστημάτων και των κομμωτηρίων.