Λαγκάρντ : Ξεχάστε μας αν δεν υποφέρεται και άλλο

Ξεχάστε μας αν δεν υποφέρεται και άλλο. Αυτό είναι στην ουσία το μήνυμα που εξέπεμψε για άλλη μια φορά ο ηγερία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες. Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και η μείωση του ορίου του αφορολόγητου.

Την ίδια ώρα, ο Β. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει πως χωρίς την παρουσία του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. «Εάν αποσυρθεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί νέο πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται έρχεται μόλις μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να «ξεπαγώσει» τη διαπραγμάτευση και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλα δείχνουν πως η «πολυπόθητη» λύση θα πάρει… νέα αναβολή, για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Και όλα αυτά γιατί όπως είναι γνωστό πρέπει να μείνουμε «πάση θυσία στο ευρώ’