Τι πρέπει να κάνουμε σε έγκαυμα πρώτου βαθμού;

[sgmb id=”1″]Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού προκαλούνται συνήθως από την ηλιακή ακτινοβολία, το ζεστό νερό, τις φλόγες, και από άλλες πηγές θερμότητας.Στο έγκαυμα πρώτου βαθμού το δέρμα φαίνεται κόκκινο και είναι θερμό όταν το αγγίζουμε. Δεν υπάρχουν φουσκάλες. Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο.

Αντιμετώπιση εγκαυμάτων

Τα εγκαύματα αυτά αντιμετωπίζονται συνήθως στο σπίτι. Το δέρμα που επηρεάστηκε μπορεί να μαυρίσει, να αποξηρανθεί και να ξεφυλλίσει σε μερικές μέρες μετά από το έγκαυμα.

Για τη θεραπεία χρειάζεται ανακούφιση από τον πόνο. Αρχικά η περιοχή περιλούζεται με άφθονο κρύο νερό και ο ασθενής μπορεί να κάνει ντους ή μπάνιο.

Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται πάγος για τη θεραπεία των εγκαυμάτων. Ο πάγος μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες βλάβες στο καμένο δέρμα.

Η τοποθέτηση κρέμας ή λοσιόν στο δέρμα με έγκαυμα πρώτου βαθμού το βοηθά στο να διατηρεί την υγρασία του. Η συχνή χρήση των προϊόντων αυτών βοηθά επίσης στην ανακούφιση από τον πόνο.

Πρέπει να αποφεύγονται οι κρέμες και λοσιόν που περιέχουν αλκοόλ, αρώματα, μυρωδιές ή αναισθητικές ουσίες. Προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: Nivea, Aquaphor, Eucerin και άλλα.

Αντιμετώπιση πόνου

Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπισθεί με αναλγητικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη.

Για την αποφυγή δημιουργίας οιδήματος είναι καλύτερα η περιοχή που υπέστη το έγκαυμα πρώτου βαθμού να ανυψώνεται. Αυτό είναι εύκολο εάν πρόκειται για τα κάτω ή άνω μέλη του σώματος.

Εάν τα εγκαύματα είναι στο κεφάλι ή στο πρόσωπο μπορούν να τοποθετηθούν μαξιλάρια κάτω από την κεφαλή του στρώματος για περισσότερη ανύψωση.

Οι ασθενείς με εγκαύματα πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά για να προλαμβάνεται η αφυδάτωση τους. Ο ασθενής πρέπει να πίνει 10 έως 12 ποτήρια υγρών κάθε μέρα. Εάν υπάρχει πρόβλημα με εμέτους ή ανικανότητα κατάποσης των υγρών χρειάζεται τότε βοήθεια από γιατρό.

Εάν τα εγκαύματα πρώτου βαθμού καλύπτουν μεγαλύτερη από 5% της επιφάνειας του σώματος του ασθενούς χρειάζεται εξέταση από γιατρό κα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Το 1% της επιφάνειας του σώματος του ασθενούς αντιστοιχεί με περίπου μία παλάμη του.

Εάν ο ασθενής είναι παιδί είναι προτιμότερο να ζητείται η συμβουλή του γιατρού ανεξάρτητα από το εάν η περιοχή του εγκαύματος φαίνεται μικρή.

Χρειάζεται προσοχή στην εξέταση ασθενούς με έγκαυμα διότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες κακώσεις και άλλα εγκαύματα.

Επίσης να εκτιμώνται σωστά οι συνθήκες στις οποίες συνέβηκε το έγκαυμα διότι μπορεί να επηρεάστηκαν οι αναπνευστικές οδοί του ασθενούς.