Το Ταξίδι της Φάλαινας – Ταινία

Βερίγγειος Πορθμός, εκεί όπου η Ρωσία συναντά την Αλάσκα, σε ένα χωριό φαλαινοθήρων, όπου οι άνδρες καταφεύγουν στο online chat με κάμερα. Το παράδειγμά τους ακολουθεί ο Λέσκα, ένας άβγαλτος δεκαπεντάχρονος, που ερωτεύεται ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ. Οταν βρίσκει την «αγαπημένη» του να συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, ο Λέσκα ξεκινά μια αδιανόητη οδύσσεια. Στο συμβολικό σημείο όπου σμίγουν παρελθόν και μέλλον, αυτή η τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης απηχεί την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

Μια ιστορία που θα μπορούσε εύκολα να γλιστρήσει στις ευκολίες μιας τυπικής ταινίας ενηλικίωσης, ή μιας «εξωτικής εθνογραφίας», βρίσκει τον απόλυτα σωστό τόνο και ύφος και μεγεθύνει το «μικρό» της περιεχόμενο σε κάτι μεγαλύτερο, ουσιώδες, τρυφερό κι αστείο και συναισθηματικά δυνατό.

Το φιλμ του Φιλίπ Γιούριεφ, είναι ένα ντεμπούτο που δεν δείχνει μόνο σιγουριά και ταλέντο, αλλά κι έναν συγκεκριμένο τρόπο να κοιτάζεις τον κόσμο, τις κινηματογραφικές συμβάσεις και τις ζωές των ανθρώπων, εντός κι εκτός οθόνης. Ο ρεαλισμός του είναι χειροπιαστός κι αληθινός, αλλά κατορθώνει να συναντά την ποίηση σε στιγμές που αναδίδουν έναν γοητευτικό, λασπωμένο λυρισμό.

Τοποθετημένο σε έναν κόσμο και μια συνθήκη που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά, απ΄όσα γνωρίζεις ή βιώνεις, κατορθώνει να σε κάνει να νιώθεις όχι απλά επισκέπτης μα καλεσμένος και σε οδηγεί στο να αισθανθείς και να καταλάβεις την πραγματικότητα των ηρώων του, να βρεις αναλογίες και κοινές γραμμές.

Οχι ακριβώς απροσδόκητο στον τρόπο που ξετυλίγει το στόρι του, μα τόσο γοητευτικό που του συγχωρείς οτιδήποτε μοιάζει έστω και λίγο γνώριμο, το «Ταξίδι της Φάλαινας», έχει μια καρδιά σχεδόν όσο και το κήτος του τίτλου του, και μια σειρά από εκπλήξεις μικρότερες ή μεγαλύτερες που κάνουν την διαδρομή συναρπαστική από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό.

Οι μικρές λεπτομέρειες αυτής της λεπτοκεντημένης ταινίας δίνουν τον τόνο και κάνουν την διαφορά, όμως είναι η μεγαλύτερη εικόνα που σε κερδίζει με τρόπο χαμηλότονο, υπόκωφο μα την ίδια στιγμή απροσποίητα ακαταμάχητο και ξεχωριστό.

Η ταινία Το ταξίδι της φάλαινας θα είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας www.iplatforma.gr από τις 21 Ιανουαρίου 2021.

Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία online αγοράζοντας ένα ψηφιακό εισιτήριο (virtual e-ticket) και ενισχύοντας κάποια αίθουσα επιλογής τους. Μπορούν έτσι να στηρίξουν και έμπρακτα την αίθουσα που αγαπούν, με αγορά e-ticket μέσω ειδικού παραθύρου/virtual γκισέ της συνεργαζόμενης αίθουσας επιλογής τους.