Το γάλα κατσαρίδας θα είναι η τροφή του μέλλοντος

Βρέθηκε η τροφή του μέλλοντος και είναι… ανατριχιαστική. Διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε ακολουθία  κρυσταλλικής πρωτεΐνης που αναπτύσσεται στην κοιλιά των κατσαρίδων και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη σίτιση του πληθυσμού.

Οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα, όμως το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια και διαπιστώθηκε ότι παράγει κάτι που θυμίζει  γάλα το οποίο όμως περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης και με αυτό ταΐζει τα μικρά της.

Ο κάθε κρύσταλλος περιέχει 3 φορές περισσότερη πρωτείνη από την αντίστοιχη ποσότητα βουβαλίσιου γάλακτος. Το δε βουβαλίσιο γάλα θεωρείται το πλουσιότερο γάλα σε πρωτείνη.

«Οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, ζάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα ουσιώδη αμινοξέα» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times of India ο Sanchari Banerjee, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Αν  τελικά υπάρξει ένα ολοκληρωμένο προϊόν σίγουρα αυτό δεν θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά και δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη δίαιτα του δυτικού κόσμου όπου η διατροφή των πολιτών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες. Όμως για τους πληθυσμούς κρατών που υποσιτίζονται, το «γάλα» που θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες θα μπορούσε να είναι ένα φανταστικό συμπλήρωμα διατροφής.